home
about
print
contact
nl
<master thesis

 

datum
type


organisatie
locatie
2012/2013
Onderzoeksthesis
2 Master Stedenbouw en Ruimtelijke Planning
Sint Lucas
Vlaanderen, België

Het opzet van deze onderzoeksthesis was om na te gaan of permanente campingbewoning een woonvorm is met toekomst of niet? Hierbij werd de ruimtelijk neerslag bestudeerd indien campingwonen een formele woonvorm zou worden. Door een week lang te verblijven in een caravan op de camping kon campingbewoning zowel bestudeerd als ervaren worden. Zo konden de evoluties, structuren en gebruiken van het campingwonen dieper onderzocht worden. Daarnaast werd onderzocht aan welke voorwaarden dergelijke nieuwe woonvormen dienen te voldoen om een optimale integratie te garanderen. Bovenvernoemde bevindingen werden vervolgens geconfronteerd met het beleid vooropgesteld door RISO Vlaams-Brabant en getoetst via een case scenario.

Begeleidend docent: Pascal De Decker
Mentor: Caroline Newton

De nieuwe zonering kleinschalig wonen (vooropgesteld door RISO Vlaams-Brabant) kan een woonvorm zijn die de huidige huisvestingsmarkt aanvult. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat deze nieuwe zonering zich uiteindelijk niet zal richten op de huisvesting van de doelgroep.
Op het terrein zijn nu al dergelijke evoluties waarneembaar. Vanop het moment deze gronden herzoneerd worden, zal hun waarde stijgen en verliezen ze hun illegaliteit waardoor investeringen aantrekkelijk worden. Met de vooropgestelde regels, het verbod op verkavelen en een gelimiteerde oppervlakte en volume van de woningen, kan moeiteloos een project voor meer gegoede personen opgericht worden. Het financieel voordeel dat hiermee gepaard gaat, zal een motivator zijn voor de eigenaar. Dit samen met het feit dat er een groot tekort is aan dergelijke betaalbare huurwoningen op de huisvestingsmarkt zal uiteindelijk leiden naar een sociale verdringing van de doelgroep.
Campingwonen is wel een woonvorm met toekomst maar dan onder de vorm van sociale woonprojecten gericht op campingbewoners. Dit betekent niet campingwonen onder zijn huidige vorm maar sociale woonprojecten die de woonwensen en woonbehoeftes van de campingbewoner tegemoetkomen.

Het diepte-onderzoek toonde dat de buitenruimte rond de caravan een erg belangrijke waarde heeft op gebied van sociale contacten en representatie. Bij het opzetten van sociale huisvesting gericht op campingbewoners is het noodzakelijk om hiermee rekening te houden. Concreet betekent dit dat er bij het ontwerpen van sociale woonprojecten gericht op campingbewoners de nodige ruimte voorzien moet worden voor deze buitenruimtes. Hierbij zal de positionering van de woningen een zeer belangerijke rol spelen in het al dan niet vormen van gelijkaardige sociale structuren.

Daar het ontstaan van permanente campingbewoning onlosmakelijk verbonden is met economische invloeden is het noodzakelijk om dit element bij de aanpak ervan sterk in rekening te brengen. De sterke sociale structuren die aanwezig zijn vormen de grootste economische integratiesfeer, namelijk deze van wederkerigheid. Bij de aanpak van permanente campingbewoning is het noodzakelijk om deze structuren zoveel mogelijk te behouden. Tegelijk dienen de twee andere integratiesferen; herverdeling en markt, versterkt te worden om een positieve economische toestand van de campingbewoner te verzekeren. Hierbij is het cruciaal om bij de zoektocht naar nieuwe plaatsen, om sociale woonprojecten gericht op campingbewoners op te richten, resoluut te kiezen voor locaties dichtbij een dorpskern. Door deze locatie, waar de economische integratiesferen van herverdeling en van markt reeds aanwezig zijn, verzekeren we de mogelijkheid tot economische integratie.

Daarnaast kan vastgesteld worden dat er dezer tijd verschillende systemen zijn die momenteel in stedenbouwkundige interventies toegepast worden, of pogingen daartoe, die al lange tijd op de camping aanwezig zijn en daar organisch gegroeid zijn. Systemen van wederkerigheid zoals de ‘torekes’, of de ‘ik-u’s’ zijn hier voorbeelden van. Permanente campingbewoning kan als een vorm van collectief wonen beschouwd worden waarbij verschillende functies en ruimten gedeeld worden. Ook dit is een systeem waar vandaag interesse voor is om dit in stedelijke context toe te passen. Hieruit kan afgeleid worden dat er verschillende waardevolle systemen op de camping aanwezig zijn waaruit we inspiratie kunnen halen voor toepassingen in stedelijke context. Daardoor is het van belang om de campings met een uitdoofbeleid (waar nog steeds aan campingwoning onder de huidige vorm gedaan wordt) verder en dieper te onderzoeken.